Confidenţialitate

Nou val de caniculă, abătut asupra SUA

Statele Unite ale Americii ar putea înregistra noi recorduri de temperatură, în condiţiile în care multe zone din vestul ţării şi cei 30 de milioane de locuitori ai lor se confruntă cu un nou val de caniculă, al doilea în doar câteva săptămâni, relatează Agerpres, citând France Presse.

În Canada, autorităţile au anunţat măsuri de urgenţă pentru prevenirea incendiilor forestiere pe fondul “condiţiilor meteorologice extreme”, în timp ce numărul focarelor a crescut duminică în provincia Columbia Britanică, ajungând la 298, dintre care 50 au izbucnit în ultimele două zile.

“Un val de căldură periculos va afecta o mare parte din vestul Statelor Unite, cu temperaturi record probabile”, a avertizat, duminică, Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS).

La rândul lor, serviciile meteorologice canadiene prognozează temperaturi maxime care se apropie de 32 de grade Celsius în vestul ţării, cu mult peste valorile normale sezoniere.

În SUA, mercurul termometrelor a crescut în weekend în cea mai mare parte a coastei Pacificului, precum şi în zone întinse pe continent la vest de Munţii Stâncoşi.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, Las Vegas a egalat sâmbătă maximul său istoric, înregistrând 47,2 grade Celsius, temperatură înregistrată pentru prima dată în 1942 şi de trei ori din 2005 în oraşul situat în mijlocul deşertului Nevada.

Se aşteaptă ca mercurul termometrelor să scadă uşor duminică, în timp ce temperaturile ar putea atinge 52,2 grade Celsius în Death Valley, California, cunoscut ca fiind cel mai fierbinte loc din Statele Unite.

Meteorologii au emis un buletin de alertă pentru Las Vegas, precum şi pentru alte câteva centre urbane, între care Phoenix (sud) şi San Jose, centrul Silicon Valley, nu departe de San Francisco.

“Peste 30 de milioane de persoane sunt vizate de un buletin de alertă sau de o avertizare de caniculă”, a declarat sâmbătă NWS, adăugând că temperaturile ridicate, deosebit de periculoase, şi vremea uscată sunt aşteptate să continue duminică.

Acest nou val de căldură survine la mai puţin de trei săptămâni după precedentul, care a lovit vestul Statelor Unite şi Canada la sfârşitul lunii iunie, fiind înregistrate temperaturi record trei zile la rând în provincia canadiană Columbia Britanică.

Numărul deceselor cauzate de acest prim val de căldură nu este încă cunoscut, însă este estimat la câteva sute.

“Condiţiile meteorologice fără precedent din Columbia Britanică continuă să reprezinte o ameninţare serioasă pentru siguranţa publică şi operaţiunile feroviare”, a declarat duminică ministrul canadian al transporturilor, Omar Alghabra.

În consecinţă, a fost emis un decret ministerial care prevede “măsuri de securitate preventive (…) împotriva incendiilor forestiere”, inclusiv reducerea vitezei trenurilor atunci când temperatura depăşeşte 30 de grade Celsius şi dacă nivelul de pericol de incendiu pentru zonă este “extrem”.

Trenurile sunt o cauză frecventă a incendiilor forestiere, mai ales dacă dispozitivele anti-scânteie nu au fost întreţinute corespunzător.