Confidenţialitate

Nou exercițiu de alarmare/ De la ora 10, vor fi pornite sirenele din toată țara

Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunță că exercițiul va avea loc între  orele 10.00 şi 11.00 în toate judeţele ţarii.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat, explică la Europa FM, de ce este nevoie de repetarea exercițiilor: “Populația începe să se obișnuiască și să înțeleagă acest lucru. În plus, ne permite nouă și autorităților locale care dețin sirenele să le verifice periodic, nu odată la trei, patru ani, ci o dată pe lună.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noua simulare a situației de urgență vine după ce în luna aprilie, inspectorii au constatat că nu toate sirenele mai funcționează, pentru altele nu există contracte de mentenență, iar în alte cazuri autoritățile nu se pot mobiliza rapid.

Atunci, timp de patru zile, au fost verificate aproape 6.700 de sirene, acționate centralizat din sediile Inspectoratelor sau manual.

Raed Arafat spune că după exercițiul de acum patru luni, s-a ajuns la concluzia că sirenele trebuie dublate de alte instrumente de alarmare a populației. Speciali;tii lucreaz[ la un sistem de alrmate prin intermediul telefoanelor mobile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.