Nou dosar la UNESCO pentru includerea operelor lui Brâncuși în patrimoniul mondial

România a pregătit un nou dosar cu care vrea să convingă experții de la patrimoniul mondial ca locul lui Constantin Brâncuși este în patrimoniul European.

Dosarul retras de la UNESCO, în urma cu doi ani, a fost analizat si corectat.

Acesta va fi depus în februarie, 2019. Peste 30 de mii de euro a costat noul proiect – transmite corespondentul Europa FM, Gabriela Mladin.

Aflat în fața unui refuz iminent, în 2014, statul român a retras dosarul propus comisiei UNESCO înainte de a fi respins.

Altfel, România nu ar mai fi avut șansa de a propune din nou includerea operelor de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial.

Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit, împreună cu cele doua parcuri care le gazduiesc compun acum Ansamblul Monumental.

În noul dosar de aproape 200 de pagini, experții vor să-i convingă pe cei de la UNESCO că operele lui Constantin Brâncuși sunt unice și au o valoare universală.

Actualul dosarul, numit Ansamblul Brâncuși este tradus în limba engleză.

Specialiștii care s-au ocupat de propunerea de acum 3 ani, au tradus întregul proiect în limba franceză, iar textele cuprindeau o serie de greșeli de scriere.

În ultimii ani, operele lui Brâncuși au fost vandalizate atât de cei care ar fi trebuit să le protejeze, prin efectuarea unor lucrări neautorizate, dar și de turiști.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS