Confidenţialitate

Normele de aplicare a legii pentru reducerea risipei alimentare, amânate până pe 31 decembrie 2017

Ministerul Agriculturii amână până la sfârșitul anului normele de aplicare a legii privind diminuarea risipei alimentare. Legea este neclară – consideră reprezentanții ministerului, care anunță că vor încerca să redacteze un nou proiect.

Potrivit documentului aprobat anul trecut, comercianții care nu reușesc să vândă alimentele cu 3 zile înainte de expirare sunt obligați să le doneze sau să le vândă la 3% din prețul lor

Legea pentru reducerea risipei alimentare este inaplicabilă și face mai mult rău decât bine – consideră reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Unul dintre articolele contestate se referă alimentele care se apropie de expirare. Cu 3 zile înainte de termenul de expirare comercianții le pot dona sau le pot vinde la 3% din prețul lor unor asociații sau fundații. Acestea, la rândul lor, vor avea voie să le revândă cu 25% din prețul lor, ceea ce creează o concurență neloială. Sintagma produse ‘’aflate aproape de expirarea datei-limită de consum’’ lasă de asemenea loc de interpretări, deoarece unele produse au termen mai mare de valabilitate, altele mai mic, iar consecința ar fi eliminarea de pe piață a produselor proaspete, care expiră repede – cred reprezentanții Ministerului Agriculturii. Ei spun vor încerca să lucreze la un nou proiect pe această temă.

În România, în fiecare an, sunt aruncate la gunoi 2,2 milioane de tone de alimente, în special legume, fructe și carne, după cum indică datele industriei alimentare.

Studiile au arătat că românii aruncă peste 10% din alimentele pe care le cumpără, în special pâine. Cel care face cea mai mare risipă alimentară are, de regulă, sub 35 de ani, locuiește în oraș, are studii superioare și un salariu peste medie și își face cumpărăturile la supermarket.