Confidenţialitate

Nordul Filipinelor, zguduit de un puternic cutremur

Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs miercuri în nordul Filipinelor, a anunţat Institutul Seismologic al SUA (USGS), relatează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Cutremurul de mică adâncime a zguduit provincia Abra, pe insula principală Luzon, la ora locală 08:43 (00:43 GMT), iar agenţia seismologică locală a avertizat că ar putea exista pagube materiale.

Locuitorii capitalei Manila au resimţit mișcarea telurică şi circulaţia cu metroul în capitala filipineză Manila a fost întreruptă la o oră de vârf, a anunţat Ministerul Transporturilor. Clădirea Senatului a fost evacuată.

În oraşul Dolores, situat în apropierea epicentrului, locuitorii speriaţi au fugit din casele lor, iar ferestrele pieţei locale au fost spulberate, a declarat pentru AFP comandantul poliţiei locale, Edwin Sergio.

‘Cutremurul a fost foarte puternic’, a afirmat Edwin Sergio, adăugând că au apărut fisuri în clădirea comisariatului.

Un spital din provincia Abra a fost evacuat după ce clădirea s-a prăbuşit parţial în urma cutremurului, nefiind raportate victime, au spus oficiali.

‘Încă sunt replici. Am primit informaţii de avarii la locuinţe. Până acum nu există victime’, a menţionat primarul Rovelyn Villamor din oraşul Lagangilang, provincia Abra.

‘Nu avem alimentare cu energie electrică pentru că se întrerupe automat din cauza pericolului’, a declarat primarul Villamor la radio DZRH.

Biroul de informare publică din provincia Abra a postat fotografii pe pagina sa de Facebook care arată clădiri grav avariate, cu fisuri uriaşe.

Potrivit USGS, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 11 km est-sud-est de oraşul Dolores şi a avut loc la o adâncime de 10 km.

‘Atenţia este concentrată pe Abra şi provinciile din apropiere. Acesta este un cutremur major. Ne aşteptăm la replici puternice’, a declarat Renato Solidum, directorul agenţiei naţionale de seismologie.

Filipinele sunt afectate în mod constant de cutremure din cauza situării sale pe ‘centura de foc’, un arc de activitate seismică intensă care înconjoară Oceanul Pacific trecând prin Japonia şi Asia de Sud-Est.

FOTO: Shutterstock