Confidenţialitate

“Nomadland” obține premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto

Lungmetrajul “Nomadland” şi-a consolidat statutul de mare favorit la viitoarea ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar, amânată pe 25 aprilie 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, după ce a câştigat duminică seară premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF).

Road-movie melancolic regizat de Chloe Zhao, o regizoare americană de origine chineză în vârstă de 38 de ani, filmul o are ca protagonistă pe Frances McDormand, dublă câştigătoare de Oscar, în rolul unei femei ruinate care lasă totul în urmă pentru a trăi în stil nomad.

Recompensat în urmă cu o săptămână cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, “Nomadland” a câştigat duminică seară şi premiul publicului la TIFF 2020, cel mai amplu festival cinematografic organizat în America de Nord. Această peliculă a învins producţia “One Night in Miami”, clasată pe locul al doilea în preferinţele publicului canadian, în regia actriţei afro-americane Regina King.

Festivalul de la Toronto, care decernează doar premiul publicului, s-a dovedit a fi, de-a lungul anilor, o veritabilă trambulină pentru filmele care participă la cursa pentru premiile Oscar. Lungmetrajele premiate la ultimele opt ediţii ale TIFF au fost nominalizate de fiecare dată la premiul Oscar la categoria “cel mai bun film”.

Două dintre ele, inclusiv “Green Book” în 2019, au fost desemnate apoi învingătoare la această categorie a premiilor Oscar.

“Nomadland” a fost produs de studioul Searchlight, aflat deja în spatele filmului “Jojo Rabbit”, câştigătorul premiului publicului la TIFF 2019, înainte de a câştiga Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Următoarea ediţie a galei Oscar, amânată cu două luni din cauza pandemiei de coronavirus, va avea loc pe 25 aprilie 2021.

“Nomadland” a beneficiat de cronici elogioase după prezentarea sa în avanpremieră mondială la Veneţia, urmată câteva ore mai târziu de proiecţii organizate în format “drive-in” la Toronto şi în California.

Filmul prezintă universul acelor “van dwellers” (“locuitori în rulote”) americani, care trăiesc în vehicule transformate în locuinţe mobile şi care se întreţin din mici activităţi temporare. Ei se întâlnesc în cadrul unor mici comunităţi, care se deplasează la voia întâmplării, sau pe reţelele de socializare folosind hashtagul #vanlife.

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto a avut loc în acest an într-o formulă redusă şi în mare parte virtuală, cu doar câteva proiecţii “drive-in” pentru cinefilii aflaţi în cel mai mare oraş al Canadei.

Spre sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei gale virtuale, organizatorii festivalului au atribuit trofee onorifice regizoarei Chloe Zhao – care pregăteşte în această perioadă un lungmetraj inspirat din universul Marvel, “Eternals” – şi actorilor Kate Winslet şi Anthony Hopkins.