Confidenţialitate

Noi scumpiri pentru unt, lapte și brânzeturi, estimează Asociația Producătorilor de Lapte. Costurile de producție au crescut cu peste 60% | AUDIO

Costurile de producție pentru unt, lapte și brânzeturi au crescut cu peste 60% în unele cazuri. Aici intră materii prime, ambalaje și alte operațiuni.

Iar facturile au explodat: unii producători spun că au primit facturi la utilități și cu 700% mai mari.

Președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru:

„Ar trebui să luăm așa: materii prime – untul; la noi, mataria primă comparativ cu anul trecut e peste 23% creștere, la ambalaj avem o creștere pe 2021 de 44%, energia electrică, noiembrie comparativ cu septembrie au venit facturi și cu 700% creștere. Dacă cumulăm toate aceste creșteri ale costurilor directe și indirecte o să vedem că presiunea pe prețul la raft este foarte mare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mulți producători din sectorul lactatelor nu vor rezista din cauza costurilor mari, estimează asociația patronatelor din domeniu:

„Dacă la raft, în iunie, comercianții au scumpit cu 12,2% produsele lactate, vă dau un exemplu, sau pe octombrie cu 5%, ei nu au crescut prețul de achiziție la producător cu niciun leu din martie 2021. Acum s-au mai încercat la negocierile din septembrie să mai pună și ei ceva din marja lor către producător. Ce previzionez eu: că după Revelion, ianuarie-februarie, din ce în ce mai multe produse vor dispărea de la raft. De ce? Pentru că producătorul respectiv nu mai poate să asigure furnizarea de produs la prețul cerut de supermarket.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.