Confidenţialitate

Noi reglementări privind acordarea cetățeniei române minorilor străini

Guvernul a modificat și completat joi cadrul legal privind acordarea cetățeniei române copiilor minori ai cetățenilor străini sau fără cetățenie, la cererea părinților.

Executivul a decis ca acestor minori să li se acorde cetățenia la cererea părinților, cât și odată cu aceștia.

“Cererea va fi depusă odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române, în condițiile Legii nr. 21/1991, republicată în Monitorul Oficial nr. 576 din 13 august 2010. În propunerea de reglementare este prevăzută condiția ca, la data cererii, copiii minori să domicilieze, în condițiile legii, în România”, se arată într-un comunicat al Executivului.

De asemenea, conform documentului, sunt modificate și dispozițiile cu privire la dobândirea cetățeniei române de către copilul adoptat, în condițiile prevăzute de Legea nr. 273/2004, privind procedura adopției, republicată, cu modificările ulterioare, precizează sursa citată.

În ambele cazuri, dacă părinții nu cad de acord în privința cetățeniei minorilor, decizia va fi luată de tribunalul de la domiciliul minorului sau, după caz, de către instanța judecătorească competentă să încuviințeze adopția, ținând cont de interesele acestuia.

Executivul precizează că noile reglementări au fost adoptate prin ordonanță de urgență pentru a elimina aspectele care au generat interpretări diferite la nivelul autorităților cu atribuții în domeniu.