Noi proteste antiguvernamentale în Bucureşti şi în ţară

Ordonanța prin care guvernul condus de Sorin Grindeanu a schimbat definiția și pedepsele mai multor infracțiuni penale continuă să scoată lumea în stradă.

Peste 40.000 de bucureşteni protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului executivului. Numărul manifestanţilor din Capitală este în continuă creştere.

Circulaţia este blocată în totalitate în zonă.

Se scandează, între altele, “Mâine dimineaţă radem o mustaţă!”, “Jandarmii sunt cu noi!”, “Zi de zi aici vom fi”,”Dragnea, mincinosul” şi “Dragnea pentru noi este Ceauşescu doi!”.

La solicitarea demonstranţilor, jandarmii au îndepărtat din piaţă un agitator, potrivit agenţiei News.ro.

Jandarmii au depistat în zona bulevardului Iancu de Hunedoara doi indivizi care aveau asupra lor materiale pirotehnice. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat că cei doi bărbaţi au fost legitimaţi şi duşi la secţia 4 Poliţie pentru a fi audiaţi.

Proteste sunt organizate şi în alte oraşe din ţară.

Peste 20.000 de persoane au ieşit în stradă şi la Cluj-Napoca, mărţăluind pe străzile din oraş şi scandând ”Nu cedăm!”. Pe pancartele afişate scrie “Guvern de hoţi”, “Anticipate”, “Hoţia ucide”, “PSD – ciuma roşie” sau “DNA să vină să vă ia”.

Aproximativ 15.000 de timişoreni, majoritatea tineri, protestează în Piaţa Victoriei.

Cam tot atâţia braşoveni se află în Piaţa Sfatului, unde se află sediul local al PSD.

Peste 7.000 de constănţeni au mărşăluit până în faţa sediului filialei judeţene a PSD, unde au scandat împotriva executivului şi a coaliţiei guvernamentale.

Peste 5.000 de orădeni s-au reunit într-un marş prin municipiu.

În jur de 4.000 de băimăreni înfruntă ploaia în Piaţa Revoluţiei.

Protestele continuă şi la Craiova,  în Piaţa “Mihai Viteazul”, unde aproape 4.000 de persoane scandează şi solicită demisia guvernului.

Peste 3.000 de ieşeni sunt în Piaţa Unirii, scandând “Luptăm, luptăm!”, “Jos ordonanţa!”, “Refuz, refuz acest abuz!” sau “Ieşiţi din casă dacă vă pasă!”.

La Ploieşti, cei aproape 3.000 de manifestanţi au mers încolonaţi către sediul Direcţiei Anticorupţie, unde au strigat ”DNA, iubirea mea!”.

Cam 2.000 de persoane demonstrează la Târgu Mureş.

Un nou protest este organizat la Piteşti, reunind aproape 2.000de locuitori ai oraşului.

Numărul manifestanţilor care protestează în zona centrală a Galaţiului a depăşit o mie. Unii au mers cu flori pe care le-au oferit jandarmilor.

La Brăila, aproape 1.000 de manfestanţi denunţă actele normative pentru modificarea codurilor penale şi graţierea.

Un marş de protest pe principalele bulevarde ale municipiului Deva a reunit aproape 1.000 de persoane, acestea solicitând abrogarea ordonanţei privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

Peste 500 de sighişoreni protestează în Cetate, în faţa Primăriei.

În prima apariție publică de marți seară încoace, când a guvernul a adoptat controversata ordonantă, premierul Sorin Grindeanu şi şeful PSD, Liviu Dragnea, au apărat proiectul.

Ambii au insistat că e nevoie de schimbarea legislației, deoarece așa ar fi recomandat Curtea Constituțională. Magistrații CCR ceruseră redefinirea abuzului în serviciu, nu iertarea acestei infracțiuni dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei sau dezincriminarea neglijenței în serviciu, așa cum a stabilit executivul.

Ştirea se actualizează

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS