Confidenţialitate

Noi nereguli la Centrul Măciuca

Centrul de Resurse Juridice a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea în cazul Centrului pentru persoane cu dizabilități mintale de la Măciuca.

Organizația neguvernamentală reclamă săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, omisiunea sesizării şi supunerea la rele tratamente a celor 97 de persoane instituţionalizate acolo.

Reprezentanții CRJ au vizitat persoanele private de libertate din Centrul aflat în județul Vâlcea și au constatat pacienții sunt cazați în încăperi cu igrasie și umezeală persistentă, nu au lucruri personale și nici obiecte de igienă.

Cei care nu se pot deplasa sunt cazați în camerele de la etaj, nu sunt scoși la aer și nu au acces în curtea instituției, neexistînd nici o rampă de acces, arată Centrul de Resurse Juridice.

Persoanele internate acolo îşi petrec tot timpul între pereţii centrului, fără activităţi care să îi stimuleze, trăind în condiții de sărăcie extremă, iar personalul din centrul Măciuca pare dezinteresat și lipsit de calificarea corespunzătoare.

Conform organizației neguvernamentale, toate persoanele internate în centrul de la Măciuca primesc tratament psihiatric deși nu există  niciun medic psihiatru angajat, care să prescrie medicamentele.

Centrul de Resurse Juridice a mai descoperit nereguli și în privința deceselor produse în centrul de la Măciuca: există suspiciuni că acestea au fost raportate eronat, fără ca în prealabil să se fi solicitat ajutor medical de urgență.

Reprezentanții ONG-ului mai spun că cei internați în centru nu au acces la informație, la asistență juridică sau la mijloace de comunicare prin care să își poată exprima nemulțumirile.

Recent, în presă au fost prezentate imagini cu pacienţi legaţi, în condiţii mizere, pe paturi ruginite şi saltele murdare. Atunci s-a aflat și că, în loc să aibă grijă de bolnavi, infirmierii preferau să lucreze la casa managerului.

În acest caz a fost deschis un dosar penal.