Confidenţialitate

Noi avertizări de instabilitate atmosferică accentuată și caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o serie de noi averizări.

Un cod portocaliu este valabil în intervalul 5 iulie (ora 12.00) – 5 iulie (ora 23.00) și prognozează o instabilitate atmosferică accentuată

În Oltenia, nordul și nord-vestul Munteniei, sudul Banatului, precum și în jumătatea de sud a Transilvaniei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Codul gaben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil până pe 6 iulie (ora 3.00) și vizează sud-vestul, centrul și local în sud-estul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte. Instabilitatea se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Totodată, un cod galben de caniculă este valabil în intervalul orar 12.00 – 19.00.

Disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia și sudul Moldovei, inclusin în București, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33…35 de grade.