Confidenţialitate

Noi ambulanțe speciale pentru copiii născuţi prematur

Noi ambulanțe speciale pentru copiii născuţi prematur vor fi cumpărate cu fonduri europene, anul acesta sau cel mai târziu anul viitor, anunță Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Declarația sa vine în contextul în care organizația Salvați Copiii prezintă cifre îngrijorătoare: anual, aproximativ 20.000 de copii se nasc prematur în România, iar  maternitățile din țară NU sunt dotate corespunzător.

Cel puțin 10 noi ambulanțe speciale pentru transportul bebelușilor născuți prematur vor înlocui de anul acesta sau de anul viitor maşinile de acest tip ce sunt deja învechite. Secretarul de stat in ministerul de interne, Raed Arafat spune că acum 10 ani, nu aveam maşini specializate pentru născuții prematur, nici măcar elicoptere echipate.

Ambulanţele sunt pentru acele cazuri de nou născuţilor prematur  în stare critică, care au nevoie de ventilaţie și care până acum nu aveau mari șanse de supraviețuire pentru că NU puteau fi transportați.

Ambulanțele ce vor fi cumpărate cu bani europeni sunt dotate cu incubator, o masă specială încălzită de lucru. La o dezbatere a specialiştilor neonatologi, Organizația Salvaţi Copiii atrage atenția că anual, aproximativ 20.000 de copii se nasc prematur în România. Avem cea mai mare rată de mortalitate în aceste cazuri din Europa, dublă faţă de media UE, în condițiile în care aproape 40.000 de sarcini nu sunt urmărite de către medicii specialişti.

În ţară sunt 23 de maternităţi care “nu sunt dotate complet” pentru nașteri premature. Ultimele achiziţii mai ample s-au făcut în 2007..iar acum Salvați Copiii va dota Maternitatea Spitalului Filantropia din Craiova cu aparatură specială pentru prematuri.