Confidenţialitate

Nobel 2019: Premiul pentru Economie răsplătește proiecte și lucrări dedicate combaterii sărăciei

Americanul de origine indiană Abhijit Banerjee, americanca de origine franceză Esther Duflo și americanul Michael Kremer împart, în 2019, Premiul Nobel pentru Economie.

Academia Regală Suedeză de Științe a susținut, luni, că laureații au abordat o nouă perspectivă pentru a obține cele mai bune căi de a lupta împotriva sărăciei globale.

Cei 3  “au introdus o nouă abordare (experimentală) pentru obţinerea unor răspunsuri fiabile privind cea mai bună modalitate de reducere a sărăciei în lume”, a anunţat la Stockholm, secretarul general al Academiei Regale de Ştiinţe, Göran Hansson.

În valoare de 9 milioane de euro, distinția a fost adăugată, începând din 1969, celor cinci premii inițiale instituite de industriașul Alferd Nobel.

Cu acordarea Nobelului pentru Economie, sezonul Nobel 2019 ajunge la final.

Premierul Etiopiei, Abiy Ahmed Ali, este laureatul Nobelului pentru Pace în 2019, fiind răplătite eforturile pentru rezolvarea unui conflict vechi de 20 de ani cu statul vecin Eritreea.

În cazul Nobelului pentru Literatură, Olga Tokarczuk a fost recompensată pentru „o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă traversarea hotarelor ca o formă de viaţă”, a declarat secretarul general al Academiei Suedeze, Mats Malm. Poloneza este cea de-a 15-a femeie care primeşte Nobelul pentru Literatură, de la înfiinţarea acesteia, în 1901. Lui Peter Handke îi este răsplătită ”o operă marcantă care, cu ingenuitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”.

Cercetătorii  John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham, Akira Yoshino sunt laureații Nobelului pentru Chimie pe 2019, pentru eforturile depuse pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion, descrise drept „unul dintre cele mai mari beneficii pentru omenire”.

Premiul Nobel pentru Fizică a recompensat, în 2019, contribuţiile aduse de 3 oameni de știință înţelegerii evoluţiei universului. Laureți sunt elveţienii Michel Mayor şi Didier Queloz, alături de canadianul James Peebles.

Premiul Nobel pentru Medicină le-a fost acordat britanicului Peter Ratcliffe şi americanilor William Kaelin şi Gregg Semenza, pentru descoperiri legate de modul în care celulele percep şi se adaptează nivelului de oxigen disponibil. În declaraţia prin care își justifică alegerea, Comitetul Nobel a susținut că laureaţii au dezvăluit mecanismul unuia dintre cele mai importante procese adaptative ale vieţii.