Confidenţialitate

Nobel 2019: Premierul etiopian Abiy Ahmet Ali, câștigătorul Premiului pentru Pace

Premierul Etiopiei, Abiy Ahmed Ali, este laureatul Nobelului pentru Pace în 2019, fiind răplătite eforturile pentru rezolvarea unui conflict vechi de 20 de ani cu statul vecin Eritreea.

Cele două state au reluat relațiile în iulie 2018, la doar câteva luni, după ce Abiy Ahmet Ali a devenit premier al Etiopiei și a încheiat un acord de pace cu președintele țării vecine.

“Sunt de părere că ce a făcut Abiy cu problema privind Eritreea a fost ceva foarte curajos și remarcabil. Cele două țări nu se mai află în război. Familiile au fost reunite pentru că zborurile între cele două state au fost reluate. Relațiile care au fost tensionate timp de 20 de ani au fost refăcute”, a afirmat Awol Allo, profesor de origine etiopiană, asociat al Universității Keele din Marea Britanie.

Preşedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen, a spus că “eforturile lui Abiy Ahmed merită să fie recunoscute și au nevoie să fie încurajate”, adăugând că speră ca acest premiu “să consolideze munca importantă a premierului etiopian”.

Abiy Ahmet Ali a inițiat o serie de reforme care le-au adus etiopienilor speranța într-un viitor mai bun. A ridicat starea de urgență în primele 100 de zile de mandat, a acordat amnistie prizonierilor politici, a pus capăt cenzurii mediatice, liderii acuzați de corupție au fost demiși și s-a implicat în organizarea de alegeri libere și corecte.

Premierul Abiy Ahmet Ali s-a angajat și în alte procese de pace și reconciliere în Africa de Est și Nord-Est.

Cel puțin 200 de persoane și 78 de organizații au fost nominalizate anul acesta pentru Premiul Nobel pentru Pace.