Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor este sărbătorită, în acest sfârşit de săptămână, în marile oraşe ale ţării.

De 11 ani, publicul românesc se poate bucura în nocturnă de evenimente și expoziții speciale pentru a celebra evenimentul alături de alte mii de instituții similare din Europa.

Iaşiul şi Galaţiul se alătură Bucureştiului, organizând circuite muzeale.

Ediția din acest an a Nopţii Muzeelor este marcată de un protest inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

„Peste 110 muzee, din 77 de localități, și 60 de organizații culturale, din 45 de localități, sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume”,  avertizează Dragoș Neamu, directorul executiv al RNMR.

Aproape 30 de muzee bucureştene, printre care, în premieră, Muzeul BNR, și 20 de organizații culturale vor avea porţile deschise, în seara de 16 mai, propunând publicului un program divers de evenimente.

Sub genericul „Privește arta, arta te privește”,  Muzeul Naţional de Artă al României  propune spre vizitare, la sediul central, pe lângă Galeria Națională și „Galeria de ne(uitat)”. Vor fi expuse rame ale unor tablouri retrocedate în ultimul timp de instituție.

Sâmbătă, în intervalul orar 11 – 19, vor putea fi vizitate cu tarif normal Muzeul K. H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, interval în care sunt închise galeriile permanente, expozițiile temporare de la sediul MNAR și Muzeul Colecțiilor de Artă. În intervalul 19 – 4, vor putea fi vizitate în regim de gratuitate Galeria Națională, Galeria de ne(uitat) și, în avanpremieră, expoziția eveniment „Constantin Popovici și seducția modernității”.

Muzeul Național de Istorie a României propune două programe de vizitare, unul de zi, cu plată, și un altul de noapte, gratuit, între orele 16,00 și 02,00. De asemenea, vor fi organizate ateliere de educație muzeală, parada costumelor de epocă, ghidaje tematice în expozițiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium — Copia Columnei lui Traian și în expozițiile temporare, spectacole de muzică și dans. Și aici va fi expusă, ambalată, o piesă de excepție din colecțiile instituției.

Muzeul Național al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială „Tudor Arghezi”, în timp ce Muzeul Municipiului București va oferi spre vizitare, în premieră, opt sedii muzeale.

La Muzeului Național al Țăranului Român, vor fi deschise expunerea permanentă și expozițiile temporare. În curtea muzeului, noctambulii vor așteptați la o serie de proiecții în aer liber.

La Centrul Național al Dansului, vizitatorii vor putea admira un inedit muzeu al dansului clasic și contemporan.

Muzeul Băncii Naționale a României va prezenta, în intervalul 19,00 — 23,00, o mini-expoziție inedită, intitulată „Aur din Tezaur”, care va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur de tezaur. Primii 100 de vizitatori vor primi un suvenir din partea organizatorilor.

La Muzeul Național George Enescu, oaspeții sunt așteptați la Aeroportul ONIRIA, locul în care evenimentele artistice programate oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și performance art.

Muzeul de Artă Veche Apuseană propune spre vizitare o moștenire care cuprinde și 35 de obiecte clasate în categoria Tezaur a patrimoniului național, în timp ce, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, oaspeții sunt așteptați la „După-amiaza muzeelor”, publicul fiind invitat la spectacole de muzică și dans popular românesc, un târg al meșterilor populari, ateliere de creație.

Centrul Național Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, care va rămâne deschis până la ora 24,00, va prezenta 3 expoziții temporare și un program de muzică klezmer susținut de actrița Maia Morgenstern. Între orele 18 – 24, va fi asigurat transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 in 30 de minute.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internațional iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa aflat în acest an la cea de-a 11-a ediţie. Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor sunt principalii susținători ai Nopții Europeane a Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.