Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Muzeul Național al Țăranului Român | AUDIO

Știați că Muzeul Național al Țăranului Român este, începând din anul 1990, continuatorul inițialului „Muzeu de Etnografie, Artă Națională, Artă Decorativă și Industrială”, înființat în 1906 prin decret național de însuși Regele Carol I?

Alintat de bucureșteni Muzeul de la Șosea, acesta a funcționat pe locul monetăriei statului de la acea vreme și apoi, cu diferite destinații muzeale și denumiri, în clădirea în stil „neo-românesc” de astăzi.

Spre capătul străzii Monetăriei, privirea ni se oprește pe mica bisericuță de lemn din curtea interioară a muzeului. Știați că aceasta a fost translată aici în anul 1992, după ce a fost descoperită de către Horia Bernea, fondatorul Muzeului Țăranului de astăzi, la Bejan, județul Hunedoara, într-o stare accentuată de degradare, aproape de prăbușire?

Specialiștii muzeului au salvat-o și restaurat-o și astăzi ne putem bucura cu toții de ea, înconjurată de zumzetul orașului și al târgurilor de meșteșugari organizate săptămânal. Ca un cuvânt înainte pentru alte peste 100.000 de obiecte din colecțiile muzeului, mica Biserică din Bejan ne anunță un spațiu cultural vibrant și surprinzător, un loc al aventurii și descoperirii, care aduce în prim plan o adevărată casă a țăranului român și a amprentei sale puternice în viața și istoria noastră.

Pentru Noaptea Muzeelor 2020, MȚR a pregătit mai multe expoziții care, sperăm, vor putea fi vizitate în intervalul orar 18:00 – 22:00: „De la aproape către departe. Cartografieri vizuale ale spațiului 2 Mai-Vama Veche”, Expoziția Florin Ciubotaru, la sala Irina Nicolau și Expoziția pentru copii a Atelierului de creativitate, la sala Acvariu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În contextul stării de alertă, detalii despre modalitatea organizării evenimentelor de Noaptea Muzeelor vor fi disponibile pe site-ul Muzeului Țăranului Român. Toate evenimentele cu public vor fi organizate în funție de evoluția situației pe plan local, cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare la data evenimentului.