Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Iași | VIDEO

Până când vom aduce laolaltă muzeele și publicul, într-o nouă ediție Noaptea Muzeelor, pe 14 noiembrie, vă propunem un serial de călătorii virtuale prin muzee, produs sub umbrela celui mai mare eveniment cultural din România, Noaptea Muzeelor prin ochii copiilor. Săptămânal, o să descoperim câte un nou muzeu fascinat din România.

După ce sâmbăta trecută am fost la Muzeul Palatului Culturii din Iași , astăzi vom explora universul „de acasă” al unei personalități impresionante ale literaturii și culturii noastre, Mihail Sadoveanu, văzut și povestit de copiii din Programul Național Cantus Mundi Romania.

Situată pe dealul Copoului, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, parte a Muzeului Național al Literaturii Iași, ne invită în lumea uriașului scriitor român, care a trăit aici între anii 1918 și 1936.

În această casă, pe care a iubit-o mult și păstrat-o până la moartea sa, în 1961, Sadoveanu a scris cele mai importante 35 de lucrări ale sale – să ne amintim de „Hanul Ancuței” sau „Frații Jderi” – precum și singurul său volum de versuri, enigmaticul DAIM, dedicat celei de-a doua soții, ziarista Valeria Mitru.

DAIM este considerat de către critici un acronim al cuvintelor „Domnița Aleasă a Inimii Mele” și este titlul unei cărți extrem de rare, care a fost publicată într-o singură ediție, postumă, la Editura Minerva în 1980. Casa Memorială „Mihai Sadoveanu” este singurul loc din țară care deține versiunea inițială a manuscrisului acestor poezii de dragoste, inedite în opera sadoveniană.

Printre alte obiecte și amintiri personale ale lui Sadoveanu, colecționate de-a lungul întregii sale vieți, muzeul păstrează și celebra sa pelerină, despre care fiica sa, Profira, spunea: „Tata avea pe umeri pelerina italienească cu falduri largi, grea de cuvinte, fraze, virgule și puncte. Mi-nchipui că de-ai fi scuturat-o, ar fi căzut din ea pasaje din viitoarea-i carte, așa cum cad în mai, din vișini, cărăbușii.”

Un eveniment anual unic în România, devenit fenomen social, Noaptea Muzeelor se reinventează anul acesta și aduce publicului poveștile neștiute și fețele nevăzute ale muzeelor și printr-o serie de filme de scurt-metraj. Filmările s-au realizat în luna februarie a acestui an, înaintea declanșării pandemiei, în condiții de siguranță pentru toți participanții. În cazul imaginilor filmate în ultimele luni, s-au respectat toate normele aplicabile la data respectivă și s-a urmărit siguranța tuturor participanților.