Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Muzeul Palatului Culturii din Iași | VIDEO

Anul acesta, Noaptea Muzeelor e ca un cufăr de comori, ce se descoperă precum poveștile Șeherazadei.

Până când vom aduce laolaltă muzeele și publicul – pe 14 noiembrie – vă propunem un serial de călătorii virtuale prin muzee, produs sub umbrela celui mai mare eveniment cultural din România, Noaptea Muzeelor prin ochii copiilor. Săptămânal, o să descoperim câte un nou muzeu fascinat din România.

Astăzi vom explora unul dintre cele mai spectaculoase edificii din țară, Muzeul Palatului Culturii din Iași, văzut și povestit de copiii din Programul Național Cantus Mundi Romania.

Știați că…cel mai vizibil punct de atracție al Palatului Culturii este ceasornicul de 120 de kg amplasat în Turnul înalt de 55 de metri, ce domină piața centrală a Iașiului? Ceasornicul dispune de un mecanism spectaculos, o cutie muzicală enormă ce acționează la fiecare oră celebrul „carillon” – grupul de 8 clopote care redau notele de la început din „Hora Unirii”.

Clopotele au fost fabricate în 1900 în Germania și se aud neîntrerupt, încă din 1925. Ele ne anunță ora exactă și ne invită să descoperim un adevărat palat al istoriei, artei, etnografiei și științei, ce găzduiește numai puțin de patru muzee naționale.

De asemenea, Palatul Culturii din Iași ne propune un albastru marin ce nu se regăsește nicăieri în România, ci doar pe pereții Sălii Voievozilor, cea mai impresionantă încăpere a Palatului sau să descoperim ce se cunoaște despre materialul ignifug folosit în construcție de către arhitectul Ion D. Berindey împreună cu Henri Coandă, formulă rămasă în mare parte secretă până acum, precum și multe alte povești fascinante.