Confidenţialitate

Nivelurile râurilor din Europa, la minime istorice. Temperatura din apele Dunării, așteptată să treacă de 26 de grade în unele zone

Valurile de căldură și lipsa precipitațiilor au redus nivelurile râurilor din Europa la minime istorice. Oamenii de știință avertizează că seceta de acum ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani cu efecte dramatice pentru pentru industrie, transportul de marfă, producția de energie și de alimente în contextul în care problemele de aprovizionare și creșterea prețurilor reprezintă deja o problemă din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Pe întreg continentul european râurile, odinioară impresionante, sunt acum doar firicele de apă, scrie cotidianul The Guardian.

Cel mai lung râu din Franța, Loara, poate fi traversat,pe alocuri, cu piciorul. În Italia scăderea râului Po cu 2 metri mai jos decât în mod normal, afectează culturile de porumb și orez risotto.

În Germania, barjele de pe Rin sunt încărcate la un sfert din capacitate, pentru că altfel riscă să eșueze. Asta crește însă costul cu transportul: sunt necesare între 40 și 100 de camioane pentru a duce încărcătura standard a unei barje.

În Franța, râurile sunt folosite la răcirea centralelor nucleare, iar creșterea temperaturii cursurilor de apă a dus la scăderea producției de energie electrică.

În Bavaria, Dunărea a avut săptămâna trecută 25 de grade Celsius și ar putea depăși 26 de grade la jumătatea lunii ceea ce va duce la scăderea conținutului de oxigen până la un nivel fatal pentru păstrăv.

Și transportul de mărfuri a fost perturbat pe fluviu. Autoritățile din Serbia, România și Bulgaria draghează canale mai adânci, care să permită trecerea barjelor cu marfă.

Citește și: Căldura afectează accesul în Alpi. Mulți ghizi refuză unele trasee din cauza condițiilor periculoase | AUDIO

Sursa foto: Apele Române