Confidenţialitate

Căldura afectează accesul în Alpi. Mulți ghizi refuză unele trasee din cauza condițiilor periculoase | AUDIO

Valul de căldură care afectează continentul european face ca ascensiunea pe Mont Blanc să fie mai periculoasă ca niciodată. În toți Alpii, mulți ghizi refuză să se aventureze în trasee de anvergură, deoarece condițiile au devenit prea periculoase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Crevase uriașe și căderi de pietre mari cât un frigider. În acest an marcat de secetă și caniculă, accesul spre multe dintre vârfurile emblematice ale Alpilor, cum ar fi Cervino și Mont Blanc, a devenit deosebit de dificil, scrie cotidianul le Figaro.

În mod normal, unele trasee nu mai puteau fi folosite din august, nu de la sfârșitul lunii iunie, spune secretarul general al Asociației elvețiene a ghizilor montani, Pierre Mathey.

Oficial, niciuna dintre cele șapte rute care duc spre vârful aflat la 4.807 metri nu este închisă, dar condițiile de acces la sfârșitul lunii iulie sunt atât de proaste încât doar cei mai experimentați alpiniști mai pot ajunge la el, spun specialiștii montani.

Cauza este lipsa zăpezii din timpul iernii, care în multe locuri a lăsat întinderi vaste de ghețari cenușii și plini de falii. Căldura a făcut restul, topind punțile fragile de gheață care permiteau traversarea crevaselor și ducând la alunecări de teren.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: După un weekend răcoros, revine canicula în România. Meteorolog: „De răcoare ne mai bucurăm doar astăzi” | AUDIO