Confidenţialitate

Nicușor Dan sesizează DNA cu privire la contractul tramvaielor produse de Electroputere. Procedura de cumpărare, de pe vremea Gabrielei Firea

Primarul general al Capitalei a sesizat Direcția Națională Anticorupție privind contractul de achiziție a tramvaielor produse de Electroputere – Pașcani. Este un contract din 2020 după o procedură lansată de STB în timpul fostului primar Gabriela Firea.

Cum a preluat mandatul de primar-general, Nicușor Dan a vrut să renunțe la contract: a invocat faptul că tramvaiele nu sunt potrivite pentru nevoile Bucureștiului dar și costurile prea mari.

„Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere Pașcani drept câștigătoare a licitației”, scrie Nicușor Dan pe Facebook.

Primarul pune și două întrebări la care crede că bucureștenii ar dori să știe:

1. De ce conducerea STB a continuat procedura de achiziție deși nu avea prevăzute fondurile necesare?

2 . De ce STB a decis să cumpere aceste tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?.

Cazul este unul complicat.

Pentru aceste 40 de tramvaie de 18 metri, STB ar trebui să achite aproximativ 300 milioane lei fără TVA, adică aproape 7,6 milioane fără TVA/bucată. Pentru o altă achiziție, cu Astra Vagoane, dar pentru tramvaie de 36 de metri, primăria va plăti 8,4 milione de lei bucata fără TVA.

Mai multe încercări de a opri sau de a revizvui achiziția au fost respinse de instanțe.

Drept urmare, în februarie, grupul producător a obținut executarea silită a STB pentru finalizarea achiziției de tramvaie. O decizie definitivă.

Citește și: Republica Fantastică România: La Primăria din Botoșani s-au tot schimbat tramvaie pe autobuze până când au rămas și fără bani de plătit autobuzele și fără tramvaie | VIDEO