Nicușor Dan: ”Firea a cheltuit în patru ani bugetul pe cinci ani”

”Se pare că datoria curentă a Primăriei, la sfârşit de 2020, este de 3,7 miliarde de lei. Asta înseamnă că primarul PSD Firea a cheltuit în patru ani bugetul pe cinci ani. Asta înseamnă că datoria curentă a Primăriei Capitalei este bugetul pe anul următor, pe care l-a îndatorat”, a susţinut Nicușor Dan, într-o conferinţă de presă organizată în faţa sediului PMB.

Declarațiile vin în conctextul în care Primăria Capitalei riscă să aibă conturile blocate, în urma unui proces pierdut cu omul de afaceri Costică Constanda.

”Primarul Firea dă vina pe alţii, ca de obicei, încearcă să spună că afacerea Constanda este cauza acestui faliment. Nu este adevărat: Primăria Capitalei este în faliment de multă vreme, oricând ANAF ar fi putut să-i închidă conturile, să ceară insolvenţa STB-ului, oricând ELCEN-ul ar fi putut să ceară insolvenţa Termoenergetica. La sfârşitul lui 2019, datoriile curente ale Primăriei Capitalei erau 1,5 miliarde de lei datorii comerciale şi 1,5 miliarde de lei datorii către stat”, a explicat Nicuşor Dan.

Datoria Primăriei Capitalei față de Costică Costanda reprezintă despăgubiri câștigate în instanță de către omul de afaceri, tot în urma unui vot al Consiliului General al Municipiului București de acum 10 ani.

Astfel, in anul 2010, consilierii municipali ai vremii respingeau o documentație de urbanism în Cartierul Francez solicitată de către Costanda.

Documentația era prevăzută, însă, într-un contract de schimb din 2004 dintre PMB și Costanda, contract prin care Municipalitatea recupera Parcul „Bordei” de la omul de afaceri, cedându-i acestuia o suprafață de teren din Cartierul Francez și asumându-și obligația de a-i acorda lui Costanda documentația de urbanism.

Prin votul CGMB din 2010, Primăria Municipiului București își încălca obligația contractuală asumată.

Costanda a mers în instanță solicitând despăgubiri și, după 10 ani de procese, a ajuns în faza de executare silită împotriva PMB pentru 115 milioane de euro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS