Confidenţialitate

Nicoleta Deliu, BCR: Sistemul ideal de economisire, 20-50-30. Este foarte important să fim foarte corecți cu noi când facem diferența dintre nevoi și dorințe | VIDEO

Un sondaj recent arată că mai puțin de jumătate dintre angajații din România fac economii din venituri. Iar cea mai mare îngrijorare a acestora este apariția unei situații neprevăzute în care să aibă nevoie de mai mulți bani. Nicoleta Deliu – Profesor și Coordonator al programului „Școala de Bani” și Director de Comunicare BCR a explicat la Europa FM care este sistemul ideal de economisire și care este diferența dintre nevoi și dorințe.

O cheltuială mai mare de 300 de euro destabilizează o treime dintre familiile cu copii, iar dacă suma trece de peste 1000 de euro se mai adaugă un sfert dintre acestea.

Europa FM și BCR vă propun să învățăm împreună despre relația românilor cu banii, într-o ediție specială România în Direct.

Nicoleta Deliu: „Sistemul ideal, cum spune la carte, este să ne împărțim bugetul pe sistemul 20-50-30. 20 îi punem de-o parte, cu 50 ne acoperim nevoile și 30 dorințele. Acesta este idealul – știu că nu funcționează. 20-ul acela dacă îl facem 25 în prima lună tot e bine”.

Cătălin Striblea: Salariul mediu în România este ceva în jur de 1000 de euro. Poate un pic mai mare de 1000 de euro: 200 de euro îi pun de-o parte?

Nicoleta Deliu: „Ideal, dacă se poate, când se poate”.

Cătălin Striblea: 300…

Nicoleta Deliu: „Pentru dorințe, pentru lucrurile care mă bucură pe mine și 500 pentru nevoi. Ce este foarte important aici este să fim foarte corecți cu noi când facem diferența dintre nevoi și dorințe”.

Diferența dintre nevoi și dorințe

Cătălin Striblea: Ce înseamnă nevoie, ce înseamnă dorință?

Nicoleta Deliu: „Primul și al doilea rând de haine sunt nevoie, al treilea și al patrulea sunt dorințe dacă bugetul nu-mi permite. Mersul la serviciu cu autobuzul este nevoie. Mersul la serviciu cu mașina personală dacă avem un sistem de mijloace de transport în comun în zonă este dorință”.

Cătălin Striblea: Când este semnul că nu-ți permiți?

Nicoleta Deliu: „Când nu poți să pui pe-o lună de-o parte nici măcar 5 lei”.

Cătălin Striblea: Deci în momentul în care nu reușeșsc o minimă economie acela este un semn că ceva nu este în regulă cu bugetul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Care este relația românilor cu banii și cum economisesc românii? VIDEO