Confidenţialitate

Nicolae Ciucă: De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a vorbit marți, 11 ianuarie 2022, despre noile măsuri prin care Guvernul vrea să protejeze oamenii și firmele de efectele creșterii prețurilor la energie. Ciucă a spus că urmează să fie refăcute facturile pentru care nu au fost respectate plafoanele reglementate. Prim-ministrul a precizat că timpul petrecut de furnizori refăcând calculele nu-i afectează pe plătitori, iar aceștia nu vor avea de achitat penalități.

„Am convocat astăzi o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a înteprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie.

Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: „De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție”

„Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici – urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum”, a mai spus Ciucă.

Măsuri pentru sectorul agricol și al industriei alimentare

„În domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.

Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Protejarea cetățeanului este principala preocupare a Guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem.

Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a Coaliției”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Cei mai mulți bani din venitul unei familii se duc pe mâncare, plata utilităților și a taxelor, arată o analiză a INSP | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir