Confidenţialitate

Cei mai mulți bani din venitul unei familii se duc pe mâncare, plata utilităților și a taxelor, arată o analiză a INS | AUDIO

Într-o lună, cei mai mulți bani din venitul unei familii se duc pe mâncare, plata utilităților și a taxelor, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică. Venitul lunar mediu al unei familii a fost de 5.704 lei, cifre valabile pentru trimestrul trei din anul trecut.

Când vine vorba de cheltuieli, valoarea ajunge în medie la 4.939 de lei într-o lună, potrivit Institutului Național de Statistică. Asta înseamnă aproape 87 de procente din totalul veniturilor pentru luna respectivă.

Pe categorii, cei mai mulți bani se duc pe produsele alimentare, băuturi alcoolice/ nealcoolice și cheltuieli privind întreținearea locuinței: facturi și posibile reparații.

Povara facturilor la utilități poate fi diminuată printr-un consum mai mic. De exemplu, o familie dintr-un oraș consumă, în medie, 10 metri cubi de apă în fiecare lună.

Oana Igrișan, de la Societatea Omului Sănătos:

„Nu avem încă obișnuința de a ne spăla pe mâini, a ne săpuni și a închide apa, a ne spăla pe dinți și a închide apa și doar să deschidem apa în momentul în care ne clătim. Lucrurile astea duc la costuri mai mari la factură și la o risipă a resurselor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Institutul Național de Statistică subliniază că cifrele privind veniturile și cheltuielile unei familii sunt diferite între mediul urban și rural.

Autor: Mihai Bucureșteanu

Citește și: Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou și a ajuns la 3,7%. La începutul lui 2021 acesta era de 1,98% | AUDIO