Confidenţialitate

Nereguli la luptătorii anticomunişti: cartele de metrou și bilete CFR, ajunse la beneficiari decedați

Corpul de control al prim-ministrului a făcut verificări la Secretariatul de stat care gestionează drepturile luptătorilor împotriva regimului comunist şi a constatat că au beneficiat de drepturi persoane care nu mai trăiesc sau care au colaborat cu fosta Securitate.

Printre altele, s-a descoperit că mai multe cartele gratuite de metrou au ajuns la foşti luptători anticomunişti care nu au metrou în oraşele lor. În 2016, cartelele şi biletele CFR gratuite au ajuns, sub semnătură, la mai mulți beneficiari decedaţi.

Pe de altă parte, au beneficiat de drepturi stabilite prin lege persoane care nu au luptat împotriva regimului comunist. Mai mult, persoanele respective au decizie definitivă în Instanţă care arată că au fost colaboratori sau chiar angajaţi ai Securităţii ca poliţie politică.

Secretariatul de stat nu a reuşit în ultimii 3 ani să anuleze certificatele de revoluţionar sau să retragă anumite titluri.

Întreaga procedură privind verificarea calității de colaborator sau lucrător al Securității, de anulare a certificatelor şi de retragere a titlului de Luptător în revoluţie este una extrem de greoaie. În unele cazuri a durat peste 15 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.