Nemulțumire în rândul studenților, cei peste 26 de ani nu mai beneficiază de gratuitate pe transportul cu trenul

Uniunea Naţională a Organizațiilor Studenţești din România a trimis o scrisoare deschisă premierului, în care îi prezintă situația. Studenții susțin că, anul universitar trecut, tinerii peste 26 de ani au avut acest drept: bilete gratuite la CFR.

Ministerul Educației, prin direcția juridică, pune în aplicare în mod greșit ordonanța de urgență privind transportul studenților cu trenul.

Studenţii cer ministerului Educaţiei o explicaţie în baza căreia s-a luat această decizie, dar şi un raport al impactului bugetar.

„Domnule prim-ministru, Mihai Tudose, respectiv domnule ministru, Liviu Marian Pop, egalitatea în şanse nu se regăseşte în acţiunile întreprinse, iar acest drept trebuie să existe pentru toţi studenţii înmatriculaţi la o instituţie de învăţământ superior din România indiferent de vârstă, etnie, religie, sex, an de studiu, experienţa precedentă sau alt criteriu care nu este inclus în codul şi obligaţiile studentului. (…) O minune ţine trei zile, un lucru valoros ţine o viaţă, dar un aspect populist ţine un an. România, astăzi face un pas înapoi în educaţie, România, astăzi face un pas înapoi în ceea ce înseamnă politicile educaţionale studenţeşti şi de tineret. Educaţia românească nu trebuie să fie o prioritate doar verbal exprimată, ci si faptic”, reiese dintr-un comunicat transmis de către Uniunea Naţională a Studenţilor din România.

Potrivit datelor de pe site-ul ministerului Educaţiei, în perioada 2009-2015, în învăţătântul universitar superior, în fiecare an, aproape 5% dintre studenţi au avut vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS