Confidenţialitate

Nelu Tătaru spune că va verifica toate spitalele, după raportarea infecțiilor nosocomiale | AUDIO

Doar 2620 de contaminări cu virusuri sau bacterii au fost  raportate de spitale în timpul crizei sanitare, între 1 martie și 30 septembrie. În jumatate dintre cazuri, agenții patogeni au produs infecții la pacienți.

O explicație ar putea fi faptul că, în septembrie, doar 86 de spitale din peste 300 au înregistrat datele privind infecțiile din interior în Registrul Infecțiilor Asociate Asistenței medicale, înființat chiar luna trecută.

Dintre cele 86 de spitale care au făcut acest lucru, 49 sunt spitale COVID și suport COVID.

Invitat în Deșteptarea, în această dimineață, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că va face verificări la toate spitalele pentru a se afla dacă au existat infecţii nosocomiale la pacienţii COVID-19, infecții care și ele pot cauza moartea.

„Noi am trimis în teritoriu la fiecare DSP, DSP-ul către fiecare spital pentru a putea evalua infecțiile nosocomiale. Raportarea acestor spitale de la începutul pandemiei a fost diferită, dacă la Harghita nu s-au mai raportat din ianuarie, de exemplu, Sibiul a raportat până acum 3 zile și erau 300”, a declarat Nelu Tătaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deocamdata, datele oficiale arată că din cele 2620 de infecții intraspitalicești raportate în timpul crizei sanitare, până la finalul lunii trecute, în 1356 de cazuri infectarea cu bacterii sau virus din spital a avut consecință o infecție a pacienților.

Dintre cei 1356 de pacienți infectați în spital, cel puțin 39 de bolnavi aveau și COVID-19, dar autoritățile recunosc că datele nu sunt complete.

O infecţie nosocomială înseamnă infecţie apărută în spital la 48 de ore de la internare.

În 2018, spitalele au raportat peste 20.000 de infecții nosocomiale, iar în primul semestru din 2019, peste 9.000.

  • Anca Grădinaru