Confidenţialitate

Nelu Iordache scapă de condamnarea de peste 12 ani de închisoare din dosarul delapidării Blue Air

Omul de afaceri Nelu Iordache scapă de o condamnare de peste 12 ani de închisoare în urma aplicării deciziei Curții Constituționale privind prescrierea faptelor. El primise această pedeapsă la instanța de fond, în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air.

În luna mai, anul trecut, CCR a declarat neconstituţional un articol din Codul Penal care le permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Mai mult, judecătorii constituționali au constatat că a fost vid legislativ în această privință în perioada iunie 2018 – mai 2022, în urma unei alte decizii a CCR din aprilie 2018.

În urma acestui fapt, mii de inculpați scapă de acuzații

Este și cazul lui Nelu Iordache, magistrații de la Curtea de Apel dispunând încetarea procesului penal în care omul de afaceri primise, inițial, o condamnare de 12 ani și 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi delapidare cu un prejudiciu de 2 milioane euro.

Judecătorii au admis, în parte, acţiunea civilă formulată de statul român, reprezentat de ANAF, şi i-a obligat pe Nelu Iordache, un alt inculpat și compania Bata Sky Imobiliare (fostă Blue Air Transport Aerian) la plata unei sumei de peste 8.9 milioane de lei, reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă ilegal.

Nelu Iordache se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnate definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.

El mai are o condamnare definitivă de 6 ani pentru nereguli în modernizarea Transalpina.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Documentele care arată că ASPA a sesizat Poliția Locală a Sectorului 6 cu privire la pericolul câinilor din zona Lacul Morii