Confidenţialitate

Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR s-au blocat din nou din cauza bătăliei pe șefia guvernului | AUDIO

Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR s-au împotmolit din nou. Neînțelegerile au escaladat între liberali și social-democrați din cauza bătăliei pe șefia guvernului. Blocaj total în negocierile dintre PNL și PSD, după ce toate întâlnirile programate au fost anulate. Situația pare a fi fără ieșire din moment ce atât liberalii, cât și social-democrații au anunțat că își doresc șefia guvernului. Până când cele două partide nu ajung la un consens pe numele premierului, discuțiile nu vor fi reluate.

Conducerea PSD a decis ca în viitoarea construcție guvernamentală, premierul să fie social-democrat, în persoana lui Marcel Ciolacu. Argumentul social-democraților este că ei au câștigat alegerile parlamentare de anul trecut și au cel mai mare număr de senatori și deputați.

„Suntem partidul cu cele mai multe mandate în Parlament. Ceea ce am hotărât noi este ca Marcel Ciolacu să fie propunerea pentru premier. Acesta este mandatul cu care mergem la negocieri”, a sus Sorin Grindeanu miercuri, 17 noiembrie 2021.

De cealaltă parte, liderii PNL au decis ca premierul să fie liberal. Deși nu au precizat clar numele viitorului șef al guvernului, a fost invocată o decizie mai veche potrivit căreia prim-ministrul este șeful partidului, adică Florin Cîțu.

Această variantă este însă respinsă categoric de social-democrați, care au subliniat că nu pot accepta în fruntea guvernului un om demis prin moțiune de cenzură. Deși era așteptată o mediere din partea președintelui Iohannis, aceasta nu a mai avut loc deocamdată.

„Noi avem o decizie foarte clară: un premier PNL în primă fază. Vom vedea în partid care este acel premier. Programul de guvernare este aproape gata și ar fi bine ca premierul să știe ce program de guvernare are și să-și pună și amprenta”, a spus Florin Cîțu.

Deși era așteptată o mediere din partea președintelui Klaus Iohannis, aceasta nu a avut loc deocamdată.

Citește și: Suceava: Deși rata de infectare a scăzut, numărul de decese este atât de mare încât primarul a adus oameni de acasă pentru a săpa gropi în cimitire | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.