Confidenţialitate

Negocieri eșuate la TAROM. Angajații spun că se pregătesc de grevă și vor să blocheze întreaga activitate a companiei | AUDIO

Negocierile pentru majorarea salariilor angajaților TAROM au eșuat. Marți seară, conducerea TAROM și sindicatele n-au ajuns la un consens, așa că o primă grevă ar putea avea loc în primele zile ale lui septembrie.

Sindicaliștii nu au acceptat oferta ca doar salariile unora dintre angajați să crească și cu un procent de sub 15%.

Ei cer încă de începutul anului majorarea bugetului de salarii cu 35% astfel încât creșterile să fie făcute pentru toată lumea.

Sindicaliștii au explicat că peste 800 din cei aproximativ 1.200 de angajați ai TAROM au un salariu de sub 3.000 de lei net.

Președintele Sindicatului Unit TAROM, Narcis Pașcu, a explicat marți seară că astfel, de la TAROM pleacă piloţi, mecanici, însoţitori de bord sau salariaţi din check-in și din alte departamente, toți profesioniști, după care sunt angajați oameni de la o firmă privată.

Avocatul sindicaliștilor, Costel Galcă, spune că acum urmează ca la TAROM să înceapă grevele:

„Noi îl așteptăm pe domnul Grindeanu ca dumnealui să găsească soluții la salariile și la revendicările sindicaliștilor și să mărească bugetul de salarii nu să vină să ne spună că ne dau aceste salarii de fapt din economiile pe care le-au făcut pe anul acesta concediind oameni. Ați întrebat la un moment dat dacă se va declanșa greva. Da, foarte probabil se va declanșa și ați întrebat când, eu pot să vă spun că cel mai probabil de săptămâna viitoare în fiecare zi putem să avem grevă, de avertisment, urmând ca ulterior să avem grevă generală, urmând ca întreaga activitate TAROM să fie blocată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marți seară, TAROM a anunțat că își permite să crească valoarea tichetelor de masa acordate angajaților, la 30 de lei fiecare și să majorize salariile unor salariați.

În prezent, TAROM se află în plin proces de restructurare. Procesul presupune reînnoirea flotei și reducerea cheltuielilor.

Sindicaliștii spun că planul prevede menținerea a doar 14 curse, așadar  renunțarea la rute tradiționale și limitarea cotei de piata a TAROM.

Citește și: Grevele de la TAROM vor afecta grav traficul aerian intern, spun directorii aeroporturilor din România, chiar dacă cererile sunt îndreptățite

Foto: Shutterstock