NEAMȚ: Un copil – în pericol, pentru că mama lui nu e de acord cu operația

Un copil de 12 ani din județul Neamț riscă să moară – spun medicii, pentru că are nevoie de o operație de urgență, iar mama lui nu și-ar da acordul să o facă.

Băiatul suferă de o gravă afecțiune congenitală si se află internat de luni în Clinica de Cardiologie Pediatrică a Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi.

Motivul pentru care mama n-ar fi de acord cu operatia este halucinant: femeia crede că, de fapt, i se vor lua organele – transmite corespondentul Europa FM, Catrinel Cojocaru.

Copilul în vârstă de 12 ani, care suferă de o afecţiune congenitală a inimii, a crescut în complexul social Romanița din orașul Roman. El se află acolo încă din anul 2007 , după ce mama lui l-a abandonat pe motiv ca nu poate crește un copil bolnav. Totuși, l-a mai vizitat și nu a fost decăzută din drepturi.

Acum 3 ani, băiatul a avut șansa să fie programat pentru o intervenție chirurgicală care urma să fie făcută de o echipă medicală din Israel, însă mama a refuzat, crezând că de fapt medicii ar vrea să vândă organele copilului.

A dat și o declarație scrisă în acest sens. Acum, starea copilului este destul de gravă , spun medicii, și orice amânare îi pune viața în pericol.

Acesta se află internat încă de luni în Clinica de Cardiologie Pediatrică a Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi. Medicii au contactat încă de ieri reprezentanții DGASPC Neamț, iar aceștia la rândul lor, au reușit să o găsească pe mama, tocmai în Italia.

Femeia a fost pusă în legătură cu medicii și ar fi promis că va accepta operația.

Urmează ca acceptul ei să ajungă, în scris, la medici, până atunci nimeni nu poate interveni.

Legal, ar mai fi si solutia ca băiatul să fie operat pe baza unui ordin al Ministerului Sănătăţii, in care este stipulat că în momentul în care medicul consideră că viaţa pacientului este pusă în pericol, iar intervenţia este în interesul său, însă re¬prezentantul legal refuză să îşi dea consim¬ţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj, alcătuită din trei medici.

Până acum nu s-a luat însă această decizie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS