Confidenţialitate

NEAMȚ: Trei vieți pot fi salvate datorită unui donator de organe

Trei vieți pot fi salvate marți după ce, în noaptea de luni spre marți, medicii au prelevat ficatul și rinichii unui pacient aflat în moarte cerebrală. S-a întâmplat la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, iar pacienții care vor primi o nouă șansă la viața vor fi operați în centrele din Iași și București.

Este vorba despre un taximetrist care a provocat un carambol cu 5 mașini sâmbăta trecută in apropiere de localitatea Doina.

O singură clipă de neatenție a făcut atunci diferenta între viața și moarte. Taximetristul a intrat intr o intersecție fără sa acorde prioritate și a fost izbit în plin de o platformă care transporta alte doua mașini. Din impactul extrem de violent, taxiul a ricoșat în alt autoturism parcat pe marginea drumului, după care s-a răsturnat.

Șoferul s-a ales cu leziuni grave iar medicii nu au reușit sa il salveze. Luni după-amiază pacientul în vârstă de 62 de ani a intrat în moarte cerebrală. Familia a sperat până în ultima clipă că va putea fi salvat. Însă atunci când inevitabilul s-a produs, rudele au fost de acord să salveze alte vieți.

În noaptea de luni spre marți, două echipe de medici sosite din centrele universitare din Iași și București au venit la Piatra Neamț pentru prelevare. Trei oameni au acum o nouă șansă la viață. Doi pacienți vor fi primi ficatul și un rinichi într-un spital din Iasi, iar celălalt rinichi va salva viața unui bolnav din București.

Aceasta este cea de a zecea prelevare de organe efectuată cu succes de medici, la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț.