Confidenţialitate

NEAMȚ: Percheziţii la suspecţi de cămătărie şi şantaj

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat, marţi, sub coordonarea procurorului DIICOT, mai multe percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de cămătărie şi şantaj.

Liderul grupării, un bărbat de 38 de ani din Piatra Neamţ, ar fi dat mai multor persoane, începând cu anul 2017, bani cu titlu de împrumut pentru care ar fi perceput dobânzi lunare de 100% din suma acordată, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Neamţ.

“Pentru a garanta returnarea banilor sau a dobânzilor percepute, bărbatul i-ar fi obligat pe debitori să îi predea cărţile de identitate, în baza cărora ar fi încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau cei în cauză. În vederea recuperării banilor, membrii grupului ar fi exercitat acte de constrângere fizică şi psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie la termen sumele datorate”, se arată într-un comunicat.

Totodată, membrii grupării ar fi constrâns mai multe persoane să întocmească contracte de închiriere a unor locuinţe sociale, cu scopul de a le determina să le dea, lunar, sume cuprinse între 500 şi 1.000 de euro.

În situaţia în care aceştia nu ar mai fi achitat banii, erau forţaţi să părăsească imobilele.

“În cursul lunii mai 2019, în scopul recuperării unor sume de bani sustrase, membrii grupului infracţional ar fi exercitat acte de violenţă asupra unui bărbat din localitatea Bârgăoani. Pe fondul acestor constrângeri, bărbatul le-ar fi remis 1.300 de euro, 700 de lei şi un telefon mobil. Totodată, liderul grupării, aflat în prezent în stare de deţinere, fiind cercetat într-o cauză penală privind infracţiunea de şantaj, ar fi constrâns persoana vătămată în vederea retragerii plângerii penale formulate împotriva sa”, spun anchetatorii.

De asemenea, în perioada 5 – 10 mai, liderul grupării ar fi exercitat presiuni asupra unei persoane încarcerate pentru a-i remite 400 de euro, cu titlu de taxă de protecţie.

Marți, poliţiştii au depistat, în flagrant delict, pe raza oraşului Roznov, un bărbat în timp ce ridica suma de bani stabilită conform convenţiei de la un membru de familie al persoanei încarcerate.

În urma acţiunii, 15 persoane au fost conduse la sediul DIICOT Neamţ, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, fiind angrenaţi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ şi jandarmi.