Confidenţialitate

NEAMȚ: Firme înșelate de o grupare specializată în delapidare și spălare de bani

Două persoane au fost reținute, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar, după ce ar fi înșelat 23 de firme.

Polițiștii au făcut în acest caz percheziții în București și în județele Botoșani, Iași și Neamț.

Potrivit IGPR, anchetatorii au făcut percheziții în județele Botoşani, Iaşi, Neamţ şi în Bucureşti, în urma cărora au ridicat mai multe documente într-un dosar de înșelăciune, delapidare cu consecinţe deosebit de grave și spălare de bani.

Ancheta vizează o grupare infracțională organizată, care acționează din județul Neamț, începând din decembrie 2018, prin intermediul unor persoane interpuse. Acestea ar fi preluat mai multe societăți comerciale cu valoare economică ridicată și ar fi achiziționat mărfuri de la diferiți furnizori.

„Pentru plata mărfurilor în cauză ar fi fost emise bilete la ordin sau file CEC, iar la momentul în care banii ar fi trebuit să fie virați, tranzacțiile ar fi fost refuzate la plată pentru lipsă de fonduri disponibile în cont”, au transmis polițiștii.

23 de firme au fost prejudiciate cu aproximativ 2.400.000 de lei.

Conform polițiștilor, bunurile astfel cumpărate ar fi fost revândute pe piața „neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, iar sumele de bani rezultate ar fi fost însușite de membrii grupării.

„Pentru disimularea activității infracționale, persoanele în cauză ar fi creat un circuit comercial fictiv, prin care ar fi încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate iniţial ar fi fost revândute către alte persoane juridice. În realitate, acestea ar fi fost societăți comerciale care nu ar fi desfășurat o activitate economică reală și care ar fi fost coordonate tot de persoanele bănuite prin alte persoane interpuse”, adaugă IGPR.