Confidenţialitate

Nature Talks: 5 pași pentru un Crăciun sustenabil

Asociația Nature Talks ți-a făcut o listă de 5 pași care te vor ajuta pentru a avea un Crăciun sustenabil.

1.Evită risipa alimentară

Cumpărăm mâncare în exces de obicei, dar mai ales de sărbători, ca să fim siguri că avem de toate și că nu ne facem de râs… asta nu mai e o noutate! Noutatea este alta: putem face câteva lucruri care ne ajută să NU mai aruncăm mâncare la gunoi. Iată care sunt ele:
● Fă o listă cu zilele în care ai musafiri și trece numărul total de persoane, ca să știi câtă mâncare trebuie să cumperi!
● Fă o listă cu preparatele pe care le vei pregăti și cu ingredientele de care ai nevoie!
● Dacă ai mai multe persoane la masă, optează pentru platouri reci și calde. Ce rămâne poate fi mâncat și în zilele următoare!
● Cumpără brânzeturi/mezeluri/carne de la producătorii locali!
● Interesează-te cum trebuie depozitate alimentele, astfel încât să nu se strice repede!
● Dacă ai gătit totuși prea mult, dă-le o porție prietenilor la pachet sau fă-le o surpriză vecinilor tăi!

2.Cum alegem bradul

Asociația Nature Talks a făcut o listă cu avantajele și dezavantajele fiecărui tip de brad:

BRADUL NATURAL
Avantaje VS. Dezavantaje:
● se poate transforma în compost / poate proveni din tăieri ilegale
● preț mic / lasă ace
● miros natural / nu se poate replanta

BRADUL ÎN GHIVECI
Avantaje VS. Dezavantaje:
● poate fi replantat / preț mai mare
● miros natural / se poate usca în casă

BRADUL ARTIFICIAL
Avantaje  VS. Dezavantaje:
● poate fi folosit mai mulți ani / e făcut din plastic
● veșnic verde / nu are miros natural

3.Idei de cadouri

Dacă v-ați plictisit să cumpărați în fiecare an pijamele sau coronițe de brad pentru cei dragi, vă dăm noi câte sugestii:
● Voucher Cursurile ECO by Nature Talks – printr-o donație în contul Asociației Nature Talks poți obține un voucher pentru un prieten la cursurile noastre online. Poți alege pachetul de 3 cursuri sau un singur curs (cum combatem risipa alimentară, cum reciclăm corect, 50 de sfaturi ECO). Donația pentru un curs trebuie să aibă valoarea de 25 de euro, în timp ce pachetul de 3 cursuri presupune o donație de 70 de euro.

● Masaj de relaxare – un cadou care nu are cum să nu încânte pe toată lumea. Cine ar spune nu unui moment de relaxare?

● Un curs de dans sau de pictură – știi pe cineva apropiat care are un hobby, dar nu are timp să îl exerseze? Fă-i cadou un curs sau un atelier și ajută-l să meargă mai departe cu pasiunea lui!

● Obiecte eco-friendly pentru casă – multe dintre produsele din plastic pe care le folosim zi de zi au un impact major asupra mediului. Poți oferi în dar prietenilor o periuță de dinți din bambus, un săculeț de pânză reutilizabil pentru fructe și legume sau un set de paie din sticlă.

● O plantă pentru apartament – plantele nu ar trebui să lipsească din nicio casă! Nu doar că ne înfrumusețează casa, dar purifică și aerul din încăpere.

4.Împachetează cadourile într-un stil eco și original

Hârtia clasică, colorată în fel și chip, pe care o folosim în fiecare an la împachetarea cadourilor, NU se poate recicla! Asta înseamnă că ajunge la groapa de gunoi. Cum ar fi să împachetăm cadoul pentru cei dragi cu ajutorul unui săculeț de pânză/bumbac reutilizabil, cu un ziar vechi sau cu o eșarfă?

5.Gândește-te și la cei care nu au nimic de sărbători

În fiecare an facem planuri din timp pentru Crăciun ca să avem familia aproape, să punem bunătăți pe masă din belșug, cadouri multe sub brad… Sunt oameni care nu au nimic din ce avem noi, care petrec sărbătorile singuri sau în sărăcie. Și la ei trebuie să ne gândim și să facem măcar o faptă bună, să ducem o masă caldă cuiva, să donăm o haină, o jucărie, bani. Caută o astfel de cauză și contribuie și tu cu ceva, cât de puțin, la bucuria altora!