Confidenţialitate

NATO si ONU, prudente in cazul Siriei

Ulterior, acestia vor trebui să efectueze analize ştiinţifice si abia dupa aceea va fi intocmit raportul pentru Consiliul de Securitate. Ban Ki -moon a raspuns prudent la intrebarea privind legalitatea unei eventuale intervenţii militare: Carta ONU stabileşte cadrul unor acţiuni ce pot fi angajate pentru păstrarea păcii şi securităţii .

Si NATO rămâne prudentă faţă de o eventuală operaţiune, dorita de 3 dintre membrii cei mai importanţi membri : Franta, Marea Britanie si Statele Unite. Totusi, Alianta condamnă folosirea armelor chimice în Siria şi avertizeaza că aceasta nu va rămâne fără răspuns, chiar dacă o intervenţie directă a Alianţei nu este la ordinea zilei. ‘Vom continua consultările şi vom examina îndeaproape situaţia din Siria’, a adăugat secretarul general al NATO, Andres Fogh Rasmussen.

Pe de alta parte, adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Meqdad, acuza Occidentul că a încurajat rebelii să folosească gaz sarin în mai multe zone din ţară. Oficialul a vorbit astazi cu reprezentantul ONU pentru dezarmare Angela Kane si a avertizat ţările occidentale sa nu-i mai apere pe rebeli pentru ca acest comportament se va intoarce impotriva lor.

Si ambasadorul Siriei la ONU, Bashar al-Jaafari, a afirmat că exista multe date care dovedesc nevinovăţia Damascului. Al Jaafari a mai spus că ‘grupările armate au folosit arme chimice pentru a determina o intervenţie militară străină împotriva Siriei’.