Confidenţialitate

NATO: Exercițiile militare rusești în Belarus reprezintă cea mai mare desfășurare de forțe în țară de la Războiul Rece | AUDIO

Rusia a început exerciții militare de amploare în Belarus, catalogate de NATO ca fiind cea mai mare desfășurare de forțe în această țară de la Războiul Rece. În paralel cu manevrele Rusiei, și Ucraina a dat startul exercițiilor militare. Între timp, oficialii britanici, dar și secretarul general al NATO fac un nou apel către Rusia să nu invadeze Ucraina și să urmeze calea diplomației.

Potrivit BBC, 30 de mii de militari ruși participă, timp de 10 zile la exerciții comune cu Belarus. Ucraina, care la rândul său a început exercițiile militare, consideră că manevrele Rusiei reprezintă o presiune psihologică.

Este un moment periculos pentru securitatea Europei. Numărul forțelor ruse crește, iar timpul de avertizare în privința unui posibil atac scade. NATO nu este o amenințare pentru Rusia, dar trebuie să fim pregătiți pentru ce este mai rău – a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință comună cu premierul britanic Boris Johnson.

Oficialul NATO a menționat că i-a trimis o scrisoare ministrului de Externe de la Moscova, în care i-a cerut să aibă loc noi întâlniri pentru a găsi soluții pe cale diplomatică.

Deși a mobilizat 100 de mii de militari la granița cu Ucraina, Rusia a negat în repetate rânduri o posibilă invazie a Ucrainei. Ultimatumurile și amenințările occidentale nu duc la nimic, a spus ministrul de Externe, Serghei Lavrov, la finalul unei întâlniri, la Moscova, cu șefa diplomației britanice.

Rusia nu poate accepta ca Ucraina – o fostă republică sovietică – să se alăture într-o zi alianței de apărare occidentale NATO și a cerut ca acest lucru să fie exclus. BBC scrie că încă din 2014, Moscova sprijină o rebeliune armată în estul Ucrainei.

Sursa foto: Twitter / Hanna Liubakova

Citește și: UE caută să cumpere gaze din alte părți, pentru a nu mai depinde de Rusia, anunță Ursula von der Leyen | AUDIO

Autor: Florentina Mihăiță

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.