Confidenţialitate

NATO decide suplimentarea forțelor în Europa de Est

Miniștrii Apărării din NATO ar putea decide astăzi suplimentarea forțelor militare care vor fi dislocate în Europa de Est, inclusiv în România.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că măsurile pe care Alianța le va adopta reprezintă, printre altele, un răspuns și o adaptare a NATO la atacurile de tip hibrid, efectuate de Rusia în Ucraina.

Înainte de începerea discuțiilor oficiale, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a  explicat că miniștrii Alianței vor discuta în primul rând despre sporirea măsurilor de securitate, inclusiv în țările din Estul Europei.

România propune înființarea unei flote maritime NATO în Marea Neagră, însă secretarul general al NATO nu a vorbit deocamdată despre acest subiect. În plus, toate cele 9 țări de pe flancul estic, înclusiv România își doresc permanentizarea forțelor militare aflate pe teritoriile lor care acum se rotesc în timpul exercițiilor derulate în ultimii doi ani.

În schimb, Jens Stoltenberg a declarat că măsurile ce vor fi adoptate vor viza creșterea securității aliaților în fața atacurilor hibride, cibernetice și de propagandă.

Întrebat dacă NATO va răspunde solicitării Turciei și Germaniei ca Alianța se se implice în distrugerea rețelelor de traficați de refufgiați și alți migranți, Jens Stoltenberg a precizat că miniștrii vor discuta despre asta.

În acest context, secretarul general al NATO a acuzat Rusia că subminează negocierile prinvind incetarea focului în Siria, prin atacurile în zona prașului Aleppo, de unde au plecat zeci de mii de oameni în ultimele zile.