Confidenţialitate

Liderii NATO, în summit istoric la Madrid. Alianța își schimbă strategia de apărare | AUDIO

Alianța Nord Atlantică a anunțat, marți după amiază, numărul de militari NATO care vor compune cele 8 grupuri de luptă din Europa de Est. În total este vorba despre peste 9.600 de militari ai Alianței. Grupul de luptă din România va avea peste 1.100 de militari, iar cel din Bulgaria puțin sub o mie.

Potrivit Alianței Nord Atlantice, Grupul de luptă din România va avea în componență în primul rând 550 de militari francezi.

Aproximativ 300 de află deja în țară și se antrenează la Cincu, după cum a explicat la Europa FM, șeful Armatei, generalul Daniel Petrescu.

Apoi, din grupul de luptă din România vor mai face parte 248 de militari belgieni, respectiv un batalion de infanterie, și aceștia sunt sosiți deja la noi, dar și militari polonezi și americani.

În total, grupul de luptă al NATO din România va fi format din 1148 de militari. Toate aceste formații se vor roti, asfel încât grupul de luptă să fie disponibil pentru orice situație permanent.

Vă reamintim, NATO a decis formarea grupurilor inițial 4, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea, iar acum, a decis dublarea lor până la 8, în Estul Alianței.

Citește și: Comandantul Statului Major al Apărării, Generalul Daniel Petrescu, la Europa FM: Apărarea națională se bazează și pe cei 76 de mii de militari, dar și pe efortul întregii națiuni | VIDEO

General Daniel Petrescu, la Europa FM: „Integrăm în planurile noastre de acțiune acest grup de luptă și eu cred că va atinge capacitatea operațională finală până la sfârșitul anului”

General Daniel Petrescu: „Se execută rotirea, ați văzut săptămâna trecută și rotirea comandantului acestui batalion, și va crește până la 1.000 de militari până la sfârșitul acestui an.

El are realizată o capacitate inițială, avem și o companie de geniști francezi care ne ajută să pregătim spațiile astfel încât să putem primi până la 1.000 de militari, și cred că vom declara capacitatea finală până la sfârșitul acestui an.

Va însemna 1.000 de militari, francezi și olandezi în prima etapă. Olandezii vor fi prezenți pentru un an de zile, ulterior vor fi înlocuiți de militarii belgieni și în această formulă încheiem acorduri tehnice, desfășurăm un program de pregătire, integrăm în planurile noastre de acțiune acest grup de luptă și eu cred că va atinge capacitatea operațională finală până la sfârșitul anului”.

Anca Grădinaru: Deci va fi un grup de luptă, dar dacă va fi să fie la nivel de batalion, dacă Alianța va anunța asta la Madrid, înseamnă și creșterea numărului de militari? Până la cât, dacă va fi să fie așa?

General Daniel Petrescu: „Grup de luptă înseamnă nivel batalion. Pe lângă acest batalion, deja avem o capabilitate de apărare antiaeriană – acel sistem Mamba dislocat la Capul Midia, desfășurat tot de Franța. Avem în continuare prezent la Mihail Kogălniceanu tot un grup de luptă american. Aceste structuri în acest moment sunt integrate și conduse de divizia multinațională”.

De la Madrid, Anca Grădinaru, Europa FM

NATO are în partea de est a Alianței 8 grupuri de luptă multinaționale

NATO și-a consolidat prezența în partea de est a Alianței, cu opt grupuri de luptă multinaționale în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Aceste grupuri de luptă sunt multinaționale și pregătite de luptă, demonstrând forța legăturii transatlantice.

Prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Grupurile de luptă ale NATO fac parte din cea mai mare consolidare a apărării colective a NATO din ultima generație

FOTO: Shutterstock

Citește și: Mii de persoane au protestat la Madrid față de summitul NATO: „Nu NATO! Nu războiului! Pentru pace!” | VIDEO