Confidenţialitate

Mii de persoane au protestat la Madrid față de summitul NATO: „Nu NATO! Nu războiului! Pentru pace!” | VIDEO

Mii de persoane au protestat duminică la Madrid față de summitul NATO, care va avea loc în capitala spaniolă mâine și poimâine, într-un context marcat de războiul dus de Rusia în Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică urmează să examineze – în cadrul acestei reuniuni – și cererea de aderare a Finlandei şi Suediei, căreia i se opune Turcia. Protestatarii au defilat cu pancarte pe care scria „Nu NATO! Nu războiului! Pentru pace!”.

„Tancuri da, dar cu bere şi tapas!”, au scandat manifestanţii, dintre care unii afirmă că o creştere a cheltuielilor de apărare în Europa, preconizate de NATO, constituie o ameninţare pentru pace.

 

Marşul, supravegheat de un număr mare de forţe de ordine, s-a desfăşurat fără incidente. Guvernul spaniol a interzis un alt miting planificat pentru miercuri, în prima zi a summitului NATO de două zile, din motive de securitate.

Potrivit presei locale, reprezentanţi ai Podemos, partenerul de coaliţie al socialiştilor premierului Pedro Sanchez, au luat parte la marş. Deşi Podemos a renunţat la politica sa recentă de retragere a Spaniei din NATO, această formaţiune rămâne critică la adresa Alianţei Nord-Atlantice.

Organizatorii au afirmat că 5.000 de persoane se alăturaseră marşului, dar autorităţile din Madrid au estimat numărul participanţilor la 2.200.

 

Sursa foto: Twitter / The NeverEnding Swirly

Citește și: Geoană: Summitul NATO de la Madrid va aduce decizii istorice pentru România. Conflictul Rusia-Ucraina este unul de lungă durată | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.