Confidenţialitate

Naționala de Rugby a României din 1924

Din seria românilor care cu realizări remarcabile în ultima sută de ani nu putea să lipsească Naționala de Rugby a României din 1924. De ce sunt atât de importanți acești oameni? Păi, ei sunt cei care au adus României prima medalie olimpică! Este vorba despre bronzul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 1924. Mai mult de atât, peste aproape 9 decenii, echipa olimpică a României a fost inclusă în “Rugby Hall of Fame”.

Jocurile Olimpice de vară de la Paris din 1924 reprezintă un moment important în istoria sportului de la noi. La ediția respectivă, România a câștigat prima ei medalie olimpică: bronz la rugby. Desigur, aceasta este versiunea extrem de scurtă și, cumva, idealizată a poveștii. În realitate, performanța echipei naționale de rugby s-a datorat exclusiv componenților ei. Cu puțin timp înainte de plecarea sportivilor români la Paris, ziarul „Sportul” rezuma situația delegației României în numai patru cuvinte. Titlul de pe prima pagina era „Recordul mondial al dezinteresării” și se referea la faptul că sportivii români au plecat la Olimpiadă pe banii lor. În afara de rugby, România a mai fost reprezentată la Paris în cadrul competițiilor de tir, tenis și fotbal.

Unul dintre componenții naționalei de rugby era arhitectul Sterian Soare, care avea să recunoască mai târziu> ”Eram o mână de elevi și studenți pripăsiti prin cele câteva cluburi bucureștene de rugby, îndrăgostiți de acest joc și, deci, gata de sacrificii.Cheltuielile de deplasare, ca și costul echipamentului, le-am suportat în cea mai mare parte noi înșine. Călătoria de 4 zile înspre capitala Franței am făcut-o pe bancile tari ale clasei a III-a, iar începând din Italia, în picioare, pe culoar”.

După un astfel de drum, nici nu sunt de mirare rezultatele obținute de rugbiștii romani. La turneul Olimpic au participat doar 3 echipe: Franța, care era și țara gazdă, Statele Unite și România. Echipa noastră a pierdut ambele meciuri. Mai exact, 59 la 3 cu Franța (după anumite surse, chiar 61 la 3) și cu 37 la 0 în fața Statelor Unite. Și da, medalia de bronz câștigată de România reprezintă de fapt locul 3 din 3. Pe de altă parte, echipa Marii Britanii s-a retras în ultima clipa de la proba de rugby, și dacă România ar fi făcut același lucru, competiția s-ar fi anulat.

La finalul turneului, fundașul Tudor Florian, cel care a înscris punctele României, a fost declarat cel mai bun placheur al competiței.
Nu în ultimul rând, în 2012, Naționala de Rugby a României care a participat la Olimpiada de la Paris a fost inclusă în “Rugby Hall of Fame”. Pe site-ul Federaței Internaționale scrie cu subiect și predicat că participarea României la Jocurile Olimpice a fost o performanță în sine, realizată cu mari sacrificii.