Confidenţialitate

NASA a adus pe Terra cea mai mare mostră de sol colectată vreodată de pe suprafața unui asteroid | VIDEO

Cea mai mare mostră de sol colectată vreodată de pe suprafața unui asteroid a ajuns pe Terra cu ajutorul unei capsule spațiale aparținând Agenției Spațiale Americane. NASA va studia cele 250 de grame de roci și praf ce provin de la un asteroid care o dată la 6 ani se apropie de Pământ. Fragmentele de asteroid vor oferi indicii prețioase și despre formarea sistemului solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eșantionul conține aproape 250 de grame de praf și roci colectate în urmă cu trei ani de pe un asteroid de naveta spațială OSIRIS-Rex a NASA. Aceasta a trimis spre Terra o capsulă cu mostrele prelevate, capsulă care a străbătut atmosfera și a aterizat în deșertul Utah.

De acolo a fost ridicată de oamenii de știință și dusă spre Centrul Spațial al NASA din Houston. Cutia va fi deschisă marți, iar probele vor fi trimise către 60 de laboratoare din întreaga lume pentru a fi studiate de oamenii de știință.

Mare parte din materialul colectat va fi păstrată însă pentru a fi studiată de generațiile următoare.

Asteroidul Bennu, descoperit în 1999

Descoperit în 1999, asteroidul Bennu, de unde au fost prelevat acest eșantion este de mici dimensiuni: adică are un diamentru de 500 de metri, mai mic decât cel care care în urmă cu aproape 66 de milioane de ani a dus la dispariția dinozaurilor.

Este considerat însă periculos, deoarece o dată la 6 ani, orbita sa din jurul Soarelui îl aduce aproape de Pământ. Oamenii de știință spun că sunt șanse mici să lovească Terra, una la 1750 în următorii 300 de ani.

La fel ca alți asteroizi, este o relicvă a sistemului solar timpuriu, iar analizarea sa de către oamenii de știință va oferi indicii prețioase despre originea și dezvoltarea planetelor stâncoase precum Pământul.

Primele rezultate ar urma să fie prezentate de NASA pe 11 octombrie.

Sursa colaj foto: Twitter / NASA

Citește și: Investigație The Guardian: 98% din locuitorii Europei respiră un aer extrem de nociv. Care este situația în România | AUDIO