Confidenţialitate

Investigație The Guardian: 98% din locuitorii Europei respiră un aer extrem de nociv. Care este situația în România | AUDIO

Europa se sufocă: 98% din locuitorii de pe bâtrânul continent respiră un aer poluat extrem de nociv. Asta arată o amplă investigați a cotidianului britanic The Guardian. În România – concentrația de particule PM 2,5 este dublă față de nivelul optim indicat de Organizația Mondială a Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa se confruntă cu o “criză gravă de sănătate publică” – titrează The Guardian. Cea mai afectată țară de pe bâtrânul continent este Macedonia de Nord. Aproape două treimi din populația acestei țări trăiește în zone în care poluarea aerului depășește de peste patru ori valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru PM 2,5.

Potrivit OMS, concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Analiza cotidianului a arătată că numai 2% din populația Europei trăiește în zone care se încadrează în această limită.

În România, Serbia, Albania, Polonia, Slovacia și Ungaria – se înregistrează un nivel dublu în comparație cu indicațiile OMS. Analiștii citați de The Guardian spun că depășirea acestor concentrații de PM 2,5 provoacă aproape 400.000 de decese în fiecare an în Europa.

Țările cu un aer mai curat sunt Suedia, Norvegia, Findanla și nordul Scoției.

De unde provine în mare parte această poluare: traficul, industria, încălzirea locuințelor și agricultura sunt principalele surse de PM 2,5. Impactul este adesea resimțit în mod disproporționat de comunitățile cele mai sărace.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Mediului, la Europa FM, despre SUMAL 2.0 și modificările aduse la Codul Silvic. „Introducem măsura complementară a confiscării autovehiculului cu care se fură masă lemnoasă” | VIDEO