Confidenţialitate

Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: „Vizita noastră onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația din Taiwan”. LIVE UPDATE

Avionul lui Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan în jurul orei 17:45. Statele unite ale Americii declarau ieri că nu se vor lăsa intimidate de China, având în vedere că, încă de săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a avut exerciții, inclusiv cu muniție de război.

UPDATE 20:13. Reacția Chinei după ce Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: „Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”

Ministerul de Externe al Chinei a subliniat că vizita lui Nancy Pelosi încalcă principiul „O singură China” și are un impact major asupra relațiilor politice China-Statele Unite ale Americii.

Citește mai multe aici: Reacția Chinei după ce Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: „Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”

UPDATE 18:30. Nancy Pelosi: „Vizita noastră onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan”

Nancy Pelosi a transmis pe Twitter un mesaj odată cu aterizarea sa în Taiwan.

„Vizita delegației noastre din Congres în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan. Această vizită face parte din călătoria noastră amplă în regiunea Indo-Pacifică, inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia. Scopul vizitei este securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică.

Discuțiile pe care le vom avea cu liderii Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă azi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”, a transmis Nancy Pelosi.

„Vizita noastră nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de comunicatele comune SUA-China și de cele 6 asigurări. SUA continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”, a conchis Nancy Pelosi.

 

UPDATE 18:00 Avionul lui Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan

Aeronava în care se află Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan.

Știre inițială

Avionul lui Nancy Pelosi, cea mai urmărită aeronavă pe Flight Radar

În jurul orei 16:00, conform informațiilor Flight Radar, Nancy Pelosi era așteptată să aterizeze la Taiwan într-o oră.

Luni, 1 august 2022, Casa Albă a declarat că se așteaptă de la China ca zilele următoare să-și intensifice răspunsul la o posibilă vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii. Oficialii Administrației Biden au adăugat că SUA nu se vor lăsa intimidate de un astfel de răspuns din partea Taiwanului.

Cum ar putea reacționa China la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan

Acțiunile Chinei ar putea include lansarea de rachete în apropierea Taiwanului, activități aeriene sau navale la scară largă sau continuarea „pretențiilor juridice false” – cum ar fi afirmația Beijingului că Strâmtoarea Taiwan nu este o cale navigabilă internațională, scrie Reuters care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

„Nu vom mușca momeala”, a spus John Kirby.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Posibila vizită a lui Nancy Pelosi la Taipei, văzută ca o provocare de China. Mai multe nave de război americane, poziționate la est de Taiwan