Confidenţialitate

Reacția Chinei după ce Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: „Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”

China a reacționat după ce Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan. Ministerul de Externe al Chinei a subliniat că vizita lui Nancy Pelosi încalcă principiul „O singură China” și are un impact major asupra relațiilor politice China-Statele Unite ale Americii.

„Pe 2 august, fără a ține cont de opoziția puternică și de demersurile serioase ale Chinei, președintele Camerei Reprezentanților a SUA – Nancy Pelosy – a vizitat Taiwanul. Acest lucru reprezintă o încălcare gravă a principiului <<O singură Chină>> și a dispozițiilor celor trei comunicate comune China-SUA.

Acest lucru are un impact grav asupra bazei politice a relațiilor dintre China și SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și transmite un semnal foarte greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”.

China se opune cu fermitate și condamnă cu severitate acest lucru”, transmite China într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe din China: „Există doar o singură China în lume”

„Nu există decât o singură China în lume, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul Guvern legal care reprezintă întreaga China. Acest lucru este cunoscut în mod clar prin Rezoluția 2758 din 1971 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

De la înființarea Republicii Populare Chineze în 1949, 181 de țări au stabilit relații diplomatice cu China pe princpiului <<O singură China>>. Acest principiu este un consens universal al comunității internaționale și o normă de bază în relațiile internaționale”, a mai transmis Ministerul de Externe al Chinei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan: „Vizita noastră onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația din Taiwan”. LIVE UPDATE