Confidenţialitate

Posibila vizită a lui Nancy Pelosi la Taipei, văzută ca o provocare de China. Mai multe nave de război americane, poziționate la est de Taiwan

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan, înaintea unei foarte probabile vizite la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Statelor Unite, Nancy Pelosi.

China a avertizat că o eventuală vizită va fi considerată o provocare, având în vedere că autoritățile comuniste de la Beijing consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său.

Portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud şi se află în prezent la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava este însoţită de un crucişător şi de un distrugător.

„Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină”, a declarat un reprezentant al marinei americane. În zonă se află şi nava amfibie de asalt USS Tripoli.

Se întâmplă pe fondul informațiilor că Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților și o critică vehementă a politicii Beijingului, ar urma să ajungă marți la Taipei.

Surse citate de presa din Taiwan arată că vizita va începe marţi seară, iar miercuri dimineaţă Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei.

Plecarea din Taiwan către Seul, în continuarea turnelului, ar avea loc miercuri după-amiază.

Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că a pregătit „corespunzător” forţe ca reacţie la „ameninţările inamicului” având în vedere că tensiunile cu Beijingul au sporit.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost „consolidat” de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză.

Cum a făcut-o de mai multe ori, China a avertizat din nou Statele Unite că o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei va constitui o provocare majoră pentru Beijing.

„Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea şi vor trebui să plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei”, a transmis ministerul de Externe chinez.

De săptămâna trecută, forţele armate chineze au efectuat diverse exerciţii în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă şi Golful Bohai.

Citește și: China, prezentă pentru prima dată în documentul final al unui summit NATO ca motiv de îngrijorare. Explicația lui Stoltenberg | AUDIO

Foto: Shutterstock