Confidenţialitate

MYANMAR: Contestatarii regimului militar fac apel la o grevă generală

Mişcarea de nesupunere civilă din Myanmar le-a cerut susținătorilor să intre în grevă generală în semn de protest faţă de lovitura de stat din 1 februarie.

Duminică noapte, forţele de ordine au anunţat, la postul pubilic de televiziunea, că vor lua “măsuri eficiente, în conformitate cu legea” în cazul în care vor izbucni noi violenţe de stradă.

Armata din Myanmar a arestat lideri civili, în frunte cu șefa guvernului, Aung San Suu Kyi, şi a anunţat instituirea unei stări de urgenţă timp de un an, invocând faptul că alegerile din noiembrie 2020 ar fi fost fraudate, un scenariu respins de Comisia electorală.

Mii de persoane au luat parte, duminică, la funeraliile tinerei care a murit împușcată în timpul unor proteste față de lovitura de stat din Myanmar. Fata avea 20 de ani. Tragedia a amplificat nemulțumirea populară față de noul regim.

Săptămâna trecută, raportorul special al ONU pentru Myanmar s-a declarat “îngrozit” de riscul escaladării violenţei la trei săptămâni după lovitura de stat militară.

Preşedintele SUA a anunţat că a aprobat adoptarea de sancţiuni împotriva regimului militar din fosta Birmanie.