Confidenţialitate

SUA anunță sancțiuni împotriva regimului militar din Myanmar

Preşedintele SUA a anunţat, miercuri, că a aprobat adoptarea de sancţiuni împotriva liderilor militari din Myanmar, care au preluat puterea la 1 februarie.

Joe Biden a precizat că ordinul executiv pe care l-a semnat va permite administraţiei sale “să sancţioneze imediat liderii militari care au orchestrat lovitura de stat, interesele lor comerciale, precum şi ale membrilor apropiaţi ai familiilor lor”.

Armata din Myanmar a arestat lideri civili, în frunte cu șefa guvernului, Aung San Suu Kyi, şi a anunţat instituirea unei stări de urgenţă timp de un an, invocând faptul că alegerile din noiembrie 2020 ar fi fost fraudate, un scenariu respins de Comisia electorală.

Liderul de la Casa Albă a confirmat, de asemenea, îngheţarea unor fonduri guvernamentale birmaneze în valoare de un miliard de dolari, măsură care va împiedica accesul generalilor la acestea.

“Îngheţăm activele din SUA de care beneficiază guvernul birmanez, menţinând în acelaşi timp sprijinul nostru pentru asistenţa medicală, grupurile societăţii civile şi alte domenii de care beneficiază în mod direct populaţia birmaneză”, a precizat preşedintele Biden.

Miercuri, pentru a cincea zi la rând, au continuat protestele în Myanmar.

Manifestanții au sfidat ordinul care interzice adunările publice.

O femeie a fost împuşcată şi rănită grav în timpul ciocnirilor din ziua precedentă.

Sancţiunile SUA ar putea să îl vizeze pe comandantul-şef Min Aung Hlaing, care a orchestrat lovitura de stat. Atât el, cât şi alţi generali, sunt vizați de sancţiuni americane, impuse în 2019, pentru abuzuri comise împotriva etniei musulmane rohingya şi a altor minorităţi.