Confidenţialitate

Muzeografii anunță proteste pentru 20 mai

Angajaţii din muzee se pregătesc de protest, de Noaptea Muzeelor, pe 20 mai, nemulţumiţi de actuala formă a Legii salarizării, care ”umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale”, aşa cum spun reprezentanţii Sindicatului lucrătorilor din MNIR.

Protestatarii vor participa la o pichetare vizavi de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), apoi se vor deplasa individual până la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi vor expune pe panouri, în faţa muzeelor, fluturaşii de salarii.

Decebal Vleja, preşedintele Sindicatului lucrătorilor din MNIR, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că Noaptea Muzeelor va începe mai devreme, cu un protest al angajaţilor din muzee, nemulţumiţi de actuala formă a Legii salarizării care îi defavorizează.

Peste 10 sindicate s-au afiliat deja unei viitoare uniuni sindicale, o Federaţie a Muzeelor, potrivit anunţului de liderul sindical.

”Anul acesta, Noaptea Muzeelor începe mai devreme, în ziua în care muzeele protestează. Atragem atenţia că actuala formă a Legii salarizării, aşa cum a fost ea prezentată pe site-ul PSD şi cum a fost prezentată în presă, umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale. Conform noii grile de salarizare, angajaţii din muzee sunt sub nivelul angajaţilor din industria de spectacol, creând ideea că doar instituţiile de spectacol sunt creatoare de act cultural, situând muzeele pe un nivel inferior”, a explicat Decebal Vleja.

”Practic împarte sectorul cultural în domeni cultural principale şi domenii culturale secundare”, a adăugat Dragoş Neamu, director RNMR.